donderdag 22 januari 2015

50plus en wonen in België


Lekker leven in België 
Nederlanders hebben nogal wat vooroordelen over onze Belgische Zuiderburen. Je kunt echter prima leven en wonen in België. De sfeer is gemoedelijk en de Belgische levensstijl is zeer Bourgondisch te noemen. Er zijn meer dan voldoende restaurants, in allerlei prijsklassen en smaken. Ook is er veel meer ruimte voor natuur en wonen. Daarbij komt nog dat de huizen ruimer van opzet zijn en de prijzen in verhouding met Nederland laag. Je krijgt meer voor hetzelfde geld.
Zonder twijfel zijn de meeste mensen in België zeer vriendelijk en galant, een "maartje" is er wel. Het is voor Nederlanders niet moeilijk om in België contact te maken met mensen, maar om een echte vriendschap op te bouwen is wel moeilijker. De doorsnee Belg is terughoudender hierin dan de gemiddelde Nederlander. Je komt dus niet zo snel "binnen".

Autorijden in België
Wat de auto betreft, ben je in België wel aanmerkelijk goedkoper uit dan in Nederland. België kent geen BPM, waardoor de aankoopprijs van een nieuwe auto beduidend lager is. Ook de brandstofprijzen en de maandelijkse lasten, zoals verzekering en belasting zijn aanmerkelijk goedkoper dan in Nederland.Belastingvoordeel
Tot op heden, (Jan. 2015) kent België geen vermogensbelasting, Box 3 in Nederland. Wel betaal je belasting over de ontvangen rente van je spaartegoed. In België is dat 15% van de ontvangen rente, (Nederland 30%). Deze belasting wordt door de betreffende bank  op je rente ingehouden. De z.g. "bronbelasting". 
Op dit moment wordt er ook in het Belgische parlement druk gediscussieerd om toch een "rijkenbelasting" in te voeren, echter..... er zijn ook nog al wat tegenstanders voor deze wet. Of deze wet aangenomen gaat worden is dus zeer de vraag.
Huishoudelijke hulp is in België nog zeer betaalbaar. België kent de "dienstencheques". Dit is een systeem van gesubsidieerd werk, dat je via speciale kantoren kunt bespreken en rond de Euro 10,- per uur kost. Te gebruiken voor poetsen, tuin onderhoud etc. Wel zo prettig als je ouder wordt. Een bepaald deel hiervan is aftrekbaar van de personenbelasting (inkomstenbelasting).

Bourgondische Cultuur
De Belgische trots is hun cultureel erfgoed, België is een echt bierland met een rijke verzameling traditionele bieren. Sommige bieren gaan zelfs terug tot in de vroege middeleeuwen. Een bekende bierbrouwerij is "de Achelse Kluis" welke gelegen is op de grens van Achel (B) en Valkenswaard (NL), ten zuiden van Eindhoven. 
Wereldberoemd zijn natuurlijk ook de Vlaamse frieten, volgens de overlevering dateren de eerste uit 1680, maar of dat zo is, kunnen we niet voor instaan. Ook zijn Belgen trots op de schoonheid van hun steden, o.a. Brugge, Gent enz. te veel om op de noemen. Uiteraard mag in dit verslag niet ontbreken de stripboeken van Kuifje (TinTin) en Suske en Wiske, allen van Belgische oorsprong.


Nadelen?

Tot dusver alleen positieve dingen over België, maar zoals in elk land, kent België ook wel nadelen. Een ervan is dat het personeel voor bedrijven erg duur is vanwege hoge belastingen die er voor arbeid afgedragen dient te worden. Dit geldt ook voor werknemers, daar staat tegenover dat de pensioenopbouw veel eerlijker verloopt dan in Nederland. Een voorbeeld, als je 38 jaar werkt in België, heb je 38/40 deel pensioen opgebouwd. Door de deze hoge inhoudingen zijn de pensioenen echter over het algemeen ook hoger.

AOW en zorgverzekering in België
Mocht je besluiten om na je pensioen in België te gaan wonen, dan hierbij een advies: Ga voor je pensioen even in België wonen en officieel werken. Al is het maar voor een 1/2 dag per week. Als je laatste werkgever namelijk in België is geweest, mag de Nederlandse staat geen inhoudingen meer doen op AOW en Pensioen, dat scheelt zo'n 12% per jaar. Wel gaat voor elk jaar dat je eerder in België gaat wonen 2% van je AOW af. Maar doordat je laatste werkgever in België was, val je in de Belgische ziekteverzekering. Voor mijn ouders is dit in 2015, €263 per jaar per persoon, dat scheelt nogal wat met Nederland. Wel betaal je voor elk bezoek aan arts of huisarts een klein bedrag de "rempremie" ongeveer €4,-.

Woont U in België of wilt U er gaan wonen? Wij horen graag uw ervaring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten