donderdag 15 januari 2015

GEVOLGEN VAN STOPPEN MET ROKEN


Of je nu een paar sigaretten rookt bij de borrel met collega’s of twee pakjes per dag wegstoomt: roken is dodelijk. Niet alleen de zware roker maar ook de gelegenheidsroker loopt meer gevaar dan hij denkt. Tot hij stopt. En dan begint je lichaam met het herstel. 

En dat herstel gaat sneller dan je denkt. Gelukkig maar, want om je gezondheid te verbeteren wil je resultaat zien. En voelen. Je bent slechts een jaar verwijderd van een zo-goed-als-nieuw lichaam.

Na 6 uur: meer zuurstofcapaciteit. Uren na je laatste sigaret neemt het koolmonoxidegehalte – een giftig gas dat het zuurstoftransport in het lichaam verhindert - in jouw longen af. Je hart hoeft daarnaast minder hard te werken om zuurstof rond te pompen. 

6 weken: einde van de rokershoest. ‘Het herkenbare rokershoestje verdwijnt, holtes raken minder verstopt en moeheid en kortademigheid nemen af. Kleine trilhaartjes groeien terug in je longen en maken zichzelf weer schoon. Je algemene energielevel verbetert ook,’ zegt Sean McGee, medisch bioloog.

3 maanden: Uit onderzoek in de Journal of Sexual Medicine blijkt dat 75% van de rokers met erectiestoornissen na drie maanden terug in de race is. Stoppen met roken betekent een betere doorbloeding. Voor ieder orgaan. 

9 maanden: verlaagd risico op een hartaanval. In minder dan een jaar is jouw risico op een hart- of vaataandoening gehalveerd ten opzichte van een roker. De kans op deze aandoeningen neemt nog verder af naarmate je hartgezondheid toeneemt. 

12 maanden: meer geld, minder problemen. Uiteraard zijn er ook financiële voordelen aan stoppen met roken. Een gemiddeld pakje sigaretten kost zes euro (en de prijs blijft stijgen), dus zelfs een pakje per week minder scheelt jou al ruim 300 euro op jaarbasis.

De voordelen op lange termijn van stoppen met roken zijn groot: Degenen die stoppen voor hun 35e verlagen het risico op een vroegtijdige dood naar hetzelfde level als van degenen die nooit hebben gerookt. (Bron: The Lancet)

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten