dinsdag 27 januari 2015

Met Pensioen of Niet? 9 Redenen om door te Werken

Een toenemende aanbod van relatief gezond eten in combinatie met een verbeterde preventieve screening op medische aandoeningen toont al jaren aan dat we met z’n alle gemiddeld ouder worden in een beter gezondheid.

Nu dat de kans dat we ouder worden verder toeneemt zal er ook meer kapitaal beschikbaar moeten zijn om de “gouden jaren” te financieren. Of je gouden jaren nu gefinancierd worden door AOW, pensioen, beleggingen of anders, een ding is zeker – er is meer en meer kapitaal nodig om het "einde" te halen. 

Er is meer dan overleven alleen, de kwaliteit van het leven wordt steeds belangrijker. Het goede nieuws is dat door een betere gezondheid er meer mensen kunnen werken na hun pensioen gerechtigde leeftijd. Een toenemend aantal werkt dan ook door na de pensioenleeftijd, zelfs boven 70 jaar zijn er steeds meer werkende. Bron: CBS
Waarom langer werken?
Redenen om langer door te werken variƫren. Met ouders in de pensioengerechtigde leeftijd en met veel van hun kennissen in dezelfde leeftijdsgroep -waarvan veel nog werkend in diverse vormen- ben ik een onderzoekje gestart. Overigens niet wetenschappelijk onderbouwd.

De meest genoemde resultaten:
1) Medische onkosten: Ondanks dat veel zaken betaald worden zijn er situaties dat men zelf voor bepaalde medische onkosten moet opdraaien. Vooral bij chronische aandoening kan dit een fundamentele aanslag op de financiĆ«n zijn. 

2) Schulden: Hypotheken en leningen die niet zijn afbetaald met diverse oorzaken. Huizen die zijn verbouwd, luxe goederen die ooit zijn aangekocht of leningen die zijn aangegaan voor studeren kinderen of zelfs kleinkinderen. Dat de kinderen of kleinkinderen (nog) niet terugbetalen is niet altijd ingecalculeerd.

3) AOW is niet voldoende: Door omstandigheden kan er geen of weinig extra’s zijn opgebouwd om echt van het pensioen te genieten. Bijvoorbeeld een kennis die ruim 30 jaar een redelijk succesvol bedrijfje had, en waarbij werd gedacht dat dit voldoende zou zijn voor het pensioen. De kredietcrisis bracht het redelijk succesvolle bedrijfje aan de afgrond. Inmiddels is de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar er moet nog worden gewerkt.

Bij een groot aantal pensioen gerechtigden was het niet om het moeten werken, maar om het willen werken. Hieronder een aantal redenen waarom zij niet als pensionado ergens liggen te genieten in de zon.

4) Reizen: Ondanks een pensioen welke voldoet in de standaard behoefte is een situatie met kinderen en/of kleinkinderen in het buitenland soms een reden om extra te werken. De reis en enkele maanden verblijf in het buitenland kan dan worden betaald door een aantal maanden per jaar 3 dagen te werken.5) Mensen: Met een goed pensioen kun je je toch eenzaam voelen. Een oud-leraar met 2 kinderen en 3 kleinkinderen, die hij regelmatig ziet, voelt zich soms eenzaam. Hij werkt inmiddels al weer 2 jaar iedere zomer voor 4 maanden in een tuincentrum, waar hij zijn liefde voor planten en mensen kan combineren. 

6) Prikkels: Ondanks de woordkeuze noem ik het ook een vorm van verslaving. Door Sociale Media, smartphones en de overal aanwezige internet toegang is er nauwelijks nog iemand die tijdens een lunch van een uur niet minimaal 1 keer zijn berichten bekijkt. Velen raken rusteloos van een paar dagen geen toegang tot internet en kunnen niet relaxen. Diverse studies wijzen overigens uit dat intellectuele prikkels een gezond leven verlengt. Er zijn mensen die gewoonweg weer aan het werk gaan vanwege de “verslavende" prikkels.

7) Technologie: Een vriend van mijn moeder heeft ontdekt dat het internet hem zoveel meer mogelijkheden biedt om zijn hobby uit te bouwen. Hij is actief op forums en Facebook groepen en heeft van zijn hobby een klein eigen bedrijfje gemaakt. Hij verdient er niet veel mee, maar het is toch een vorm van dagelijks werk geworden.8) Plezier & voldoening: Een variant op het bovengenoemde, een uitvindingen zoals Marktplaats bestond 30 jaar geleden niet. Hobby’s zoals het maken van kaarten kan nu zelfs geld genereren. Een groot verschil is dat van je hobby je werk maken veel meer plezier biedt en voldoening geeft.

9) Gewoonte: Als je 40 jaar lang elke morgen na je ontbijt aan het werk bent gegaan is werk niet alleen een gewoonte, het is een levensstijl. Dit is dan ook een gewoonte die moeilijk te doorbreken is. De eerste 3 weken voelen als hemels, echter na een aantal weken is het nieuwe eraf en wordt er terug verlangt naar het werkzame leven. Vooral bij mensen met een eigen bedrijf, waarbij het bedrijf als een kind wordt gezien. In plaats van verkopen werken ze graag door.

Samenvattend
Steeds minder personen wensen een passief pensioen, men is gezonder en er zijn meer mogelijkheden om het pensioen actief al dan niet werkend in te vullen. Sommige hebben geen keus door omstandigheden. Het goede nieuws is echter dat er steeds meer dingen te doen zijn die plezierig zijn en een betekenisvolle invulling bieden. 


Denkt U langer door te moeten/willen werken na uw pensioenleeftijd? Zo ja, hoe denkt U dit in te gaan vullen? Laat het weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten