donderdag 5 februari 2015

Al Wandelend een Goed Humeur!

Zojuist terug van een wandelingetje met de hond en ik voel me weer helemaal lekker uitgewaaid. 

Ik had geen zin
Het zag er koud uit, met een stevige wind, maar ja de hond moest eruit. Dan maar stevige waterdichte schoenen zoeken, een warme jas aan en dan ben ik zo terug. (lees: binnen 10 minuten) Uiteindelijk een heerlijk wandeling van een uur gemaakt, waarbij zelfs de zon te voorschijn kwam. 

Lichaamsbeweging 
Toch vreemd, je gaat de deur uit met een gevoel van "het is dat het moet" en je komt opgewekt en met een goed humeur weer thuis. Een en ander wordt verklaard door lichaamsbeweging. Uit diverse onderzoeken blijkt lichaamsbeweging de gemene deler te zijn als het gaat om de gezondheidsvoordelen van wandelen. De stemming zou zo sterk positief worden beïnvloed, dat zelfs bij depressie wordt geopperd om meer te bewegen als alternatief voor medicijnen. Wel zo gezond en voordelig natuurlijk!

Experimenten tonen aan dat serotonine en neurotransmitters verantwoordelijk zouden zijn voor de positieve invloed op het humeur. De exacte werking is echter nog niet geheel duidelijk en zal meer onderzoek vergen. Nu wilde ik niet gaan uitweiden over wetenschappelijk geneuzel van de gezondheidsvoordelen van wandelen, maar kon het toch niet helemaal laten. Hippocrates wist al lang geleden dat het werkte:Onze hond
Ik besef inmiddels wel dat mijn humeur wellicht niet zo goed zou zijn geweest als dat zwart-wit gevlekte deel van het gezin, niet kwispelend naast me was komen zitten. Ik zou bijna willen adviseren koop een hond, echter hierbij geldt: Honden heb je niet voor even maar voor het hele leven!
Dus denk eerst na als je überhaupt een hond overweegt, ik kan alleen uit eigen ervaring zeggen dat hij ons allemaal heel veel plezier biedt. De kinderen spelen er graag mee en mijn partner en ik maken regelmatig een stevige boswandeling, die we anders misschien niet hadden gemaakt. Om nog maar te zwijgen van dat gezellige hoofdje, dat vraagt om een aai, als hij bij je komt zitten. Wel zo goed voor je humeur!

Wandel ideeën
Met of zonder hond, een prachtige wandelroute die je van noord naar zuid Nederland brengt is natuurlijk het Pieterpad. Zorg wel dat je een beetje voorbereid gaat als je deze route wilt wandelen.
Ga je liever in de buurt wandelen, dan zijn er natuurlijk talloze prachtige stukken Nederland en België te bedenken. Kijk gewoon eens in je directe omgeving, wie weet?

Ik wens je een goed humeur en een goede gezondheid voor je volgende wandeling!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten