donderdag 19 februari 2015

Je Beseft pas Wat je Mist als het er Niet meer is!

Carnaval is afgesloten en de hele familie is weer terug in Engeland. Het is fijn weer in ons eigen huis te zijn en we hebben een prima leven in Engeland, maar als je Nederland en je familie achterlaat besef je wat je mist. En nee, daarmee bedoel ik niet dat Nederland het beloofde land is of zo.
Nu is Engeland ontzettend dichtbij en ben je snel eens een weekendje op en neer, maar het is anders dan daadwerkelijk wonen in Nederland op één uurtje afstand van je naaste familie. 

Het is een gewoonte
Hoe kan het toch dat de een zich ellendig voelt bij een weekendje weg, terwijl de ander zonder blikken of blozen voor een jaar op reis gaat? Het antwoord is heel basaal, het is een gewoonte. Zaken die je mist zijn de routines die je hebt en de standaard aanwezige personen die je een gevoel van liefde en sociale erkenning geven.
Dit geld niet alleen voor mensen die verhuizen, maar ook voor hen waarbij een relatie op de klippen loopt. 


Wat doe ik ertegen?
We noemen het ook wel heimwee, maar het is niet het missen van je "huis" maar je gewoontes en bekenden. Na bijna 2 jaar leven in Engeland wil ik graag een paar tips meegeven om makkelijker om te kunnen gaan met iets missen.

 1. Routine & Gewoontes: als er een bepaalde routine in je leven is, houd die vol. Ga niet opeens laat naar bed als je dit nooit hebt gedaan. Creëer nieuwe gewoontes die passen in waar je nu woont. Ging je graag sporten in een sportschool? Zoek een nieuwe! 
 2. Toerist: Hang de toerist uit, probeer lokaal voedsel en maak een lijstje van dingen die je wilt zien. Ga erop uit en leer zo snel mogelijk het land kennen, zodat je je routines kunt aanpassen op het land. Als je weet wat te bestellen in een restaurant is het zoveel eenvoudiger om er ook van te genieten.
 3. Communicatie: met de alom aanwezige sociale media, skype en andere technieken is er niets zo makkelijk iedere dag 2 uur met het thuisfront contact te hebben. Doe dit niet! Gebruik de tijd om je nieuwe land/locatie te verkennen en lokale sociale contacten op te bouwen. Plan 1 x per week tijd om te communiceren met familie en vrienden van thuis.
 4. Uitnodigen: nodig familie of vrienden uit in je nieuwe land, je zult verbaast zijn hoeveel jij al weet en kunt vertellen. Je zult ongetwijfeld praten over "thuis" maar zeker zo veel over de mooie dingen die je bezoekt en de avonturen die je te wachten staan.
Deze 4 tips hebben mij zeker geholpen om te genieten van het leven in Engeland en te beseffen dat er zoveel moois is. Als je je ervoor open stelt kun je zoveel meer terug krijgen. Nieuwe contacten opdoen en prachtige plaatsen ontdekken is op en top genieten.
Natuurlijk zijn er mensen en dingen die we allemaal wel eens missen...

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en ik ben benieuwd naar je ervaringen!

4 opmerkingen:

 1. Omdat ik eigenlijk al half in Engeland woonde, was de stap voor mij niet echt groot om hier permanent te wonen. Zoals ik al voorvoelde is er vrijwel geen sprake van visite uit NL. Te veel moeite misschien, geen idee. Eens per jaar breng ik een weekje door in NL, het is verbazend om te zien dat het dan echt niet uit komt voor de meeste oude bekenden/familie/ex-collega's om een paar uur voor je vrij te maken. Het maakt het wel wat gemakkelijker om zelf afstand te nemen. NL zelf mis ik eigenlijk geen moment. Wat ik wel mis zijn hele basale dingen: Chinees eten halen, wachten met een biertje erbij en een kroepoekje in de hand. Op de fiets ergens naar toe gaan, het lukt me niet in de UK.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Albert voor het delen van je ervaringen. Ik kan me zeker vinden in het missen van de Chinese afhaal. En wat fietsen in de UK betreft, nou daar zit zelfs al een artikel over in de pijpleiding!

   Verwijderen
 2. Ik heb ooit een poosje in Colombia gewoond. Heel andere cultuur en heel ander eten. Wat ik miste, ging ik van lieverlee zelf maken, bijvoorbeeld 'gerookte zalm'. Nu woon ik allang in NL, maar kom oorspronkelijk uit België. Mijn mayo maak ik zelf en zo heel soms... vind ik een winkel die iets verkoopt wat ik al in geen 20 jaar gegeten heb, zoals eclairs! Vond onlangs een bakkertje die ze the Belgian way maakt. Smullen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn inderdaad die kleine dingen Sunny mama die je mist. En Eclairs zijn dan ook wel echt smullen!

   Verwijderen