dinsdag 24 februari 2015

Natuurlijk Schrik Je!

Nadat we van een korte maar gezellige vakantie in Nederland terug kwamen, dachten we er met zijn allen weer lekker tegen te kunnen. Helaas....nauwelijks thuis of dochterlief is ziek. Als een dag later dan ook de ander van de tweeling ziek wordt is dat helemaal een domper zo na de vakantie. Schrikken is het zelfs als even niet duidelijk is wat er aan de hand is. Zoonlief heeft namelijk een redelijk zeldzame ziekte opgelopen, er moest zelfs een ziekenhuisbezoek aan te pas komen om duidelijkheid te brengen. Uiteindelijk blijkt het iets te zijn dat helemaal zal genezen, wel veroorzaakt het een aantal weken ongemak en zelfs pijn.

Angst als Raadgever
Als er vreemde symptomen ontstaan bij je zoontje, die de huisarts niet direct kan verklaren, haal je je werkelijk van alles is het hoofd. Als je vervolgens Google  "raadpleegt" krijg je een opsomming die helemaal niet vrolijk stemt. Nu is er niet voor niets het gezegde "angst is een slechte raadgever". Dit blijkt maar weer al te waar te zijn, want nadat het ziekenhuis was ingeschakeld bleek het mee te vallen. 

De Functie van Angst
Voor onze eigen veiligheid is het het hebben van angst een prima systeem om ons lichaam alert te hebben bij gevaar en zo direct te kunnen reageren. Evolutionair gezien zal angst zelfs gezorgd hebben voor het behoud van vele soorten, waaronder de mens. Denk aan een snelle vluchtreactie voor een wild dier, die geactiveerd wordt door angst. Tegenwoordig zou een uitwijkactie in een auto zelfs onder deze noemer kunnen worden geschaard.

Nadelen van Angst
Buiten het alert maken van het lichaam op gevaar is angst een emotie waardoor veel mensen meer schade ondervinden, dan dat ze er baat bij hebben. In extreme gevallen kan angst zelfs gezondheidsproblemen met zich meebrengen. 
Andere nadelen van angst zijn:

 • Verkeerde beslissingen nemen door situaties fout in te schatten
 • Niet je leven ten volle durven leven
 • Het uiten van agressie
 • Zelfs niet meer helder kunnen denken

Nu ben ik geen specialist, maar zou willen zeggen laat "laat je angsten los en durf te leven". Onderstaande quote van Franklin D. Roosevelt verwoord dit prachtig.


Verwennen
Inmiddels zijn er weer twee kinderen naar school en mag de jongste thuisblijven om beter te worden. Hij heeft vooral last van zijn gewrichten, hierdoor loopt hij slecht en is iets tillen of pakken lastig. In de praktijk betekend dit dat hij wordt gedragen en verwend door heel de familie. Laat ik zo maar weer eens wat lekkers voor hem inschenken...

4 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Excuus, per ongeluk deze respons verwijderd van Levja:
   "Gelukkig is het allemaal goed afgelopen. En dat verwennen, dat komt hem nu even toe. Nee, angst is een heel slechte raadgever. Wel een natuurlijk instinct en dan vooral in de juiste dosis. "
   En bedankt voor het plaatsen alsook het medeleven!

   Verwijderen
 2. Wijs blogje. Wat vervelend, dat ziek worden opeens. verwen de jongste maar lekker. Ik ben op vakantie maar ben ziek van allergie. Dus nu gauw op zoek naar medicijnen. Had dit nog niet verwacht. Maar ja ... bos alom hier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jedidja, we verwennen de jongste zeker, we zijn vooral blij dat het niets ernstigs is, dus dan maakt dat vervelend zijn toch weer minder uit! Ik hoop dat je snel een goed medicijn tegen de allergie vindt, mijn partner heeft last van hooikoorts en ik weet hoe veel last hij ervan kan hebben. Ik wens je en hele fijne vakantie en ondanks de allergie geniet van de bossen.

   Verwijderen