dinsdag 3 februari 2015

Tijd en Geld om te Genieten: van Passief Inkomen naar Financiële Vrijheid

Er wordt van de babyboom generatie wel gezegd dat ze "tijd en geld genoeg hebben om lekker met pensioen te gaan". Maar is dat wel zo? En hoe zit het met de generaties daarna?
Ik zie in de kennissenkring van mijn ouders dat er veel zijn zonder echte geldzorgen, maar bij een aantal zit het financiële stuk nogal eens in de weg om tot echt genieten te komen. Geldzorgen hebben is geen ideale situatie om te kunnen genieten. Wellicht kan het opbouwen van een passief inkomen hierbij helpen, ongeacht leeftijd. 

In een eerder artikel over het opbouwen van een passief maandelijks inkomen noemde ik hiervan een paar voorbeelden. De term "financiële vrijheid" was niet genoemd, maar is wel een belangrijk resultaat van het opbouwen van een passief inkomen. Financiële vrijheid geeft ook een aanzienlijk betere startpositie om tot echt genieten te komen!

In dit artikel ga ik kort in op het principe van een passief inkomen opbouwen en financieel vrij zijn, zodat er tijd en geld ter beschikking komt om nog meer te genieten.

Financieel vrij
Een mooie term, maar wat houd financieel vrij nu in? Simpel gezegd: alles kunnen betalen zonder te moeten werken.

Het principe van financiële vrijheid is zeer eenvoudig: Geef minder uit dan er binnen komt. Makkelijk gezegd, maar in de praktijk houdt dit vaak in dat er meer inkomen moet worden gegenereerd en/of dat de uitgaven naar beneden moeten.

Om lekker te kunnen genieten van het geld dat er binnenkomt, is het sowieso van belang kritisch te kijken naar je uitgaven. Veel uitgaven zullen niet bijdragen aan meer genieten, bedenk voor jezelf wat je belangrijk vindt en waar je wel van geniet. Een paar punten die je op weg kunnen helpen om te besparen: 
 • Zijn er abonnementen die je niet gebruikt? (zeg ze op)
 • Staat er een persoonlijke lening welke véél rente kost? (los die met voorrang af)
 • Is die dure auto noodzakelijk? (ben je autogek of is een goedkopere ook mogelijk)?
 • Zijn er voordeeltjes te behalen op de energierekening?(zie consumentenbond)
Als je je levensstijl en uitgaven niet wilt aanpassen zal er meer geld binnen moeten komen. Je kunt meer gaan werken, maar beter is het om een passief inkomen op te bouwen.

Passief Inkomen
Een korte herhaling van de betekenis achter een passief inkomen: een inkomen waarbij men niet tijd ruilt voor geld, maar waar een wekelijks of maandelijks inkomen onafhankelijk is van een inspanning. Het principe van "uurtje factuurtje" wordt losgelaten.

Er bestaan massa's manieren om een passief inkomen op te bouwen, hieronder een paar voorbeelden:
 1. Verhuur een pand
 2. Verhuur een kamer
 3. Hobbyfotograaf? Maak mooie foto’s en verkoop de rechten via internet
 4. Creatief met woorden? Schrijf gedichten en verkoop de rechten via internet
 5. Schrijf een boek of E-book
 6. Produceer muziek en ontvang hierover royalty's
 7. Beleg in aandelen, obligaties of kunst
 8. Zet een blog op en plaats advertenties voor anderen en ontvang commissie
Een passief inkomen vergt in sommige gevallen een kapitaal, zoals bij pand en kamer verhuur of beleggen. Ook is er altijd een risico aanwezig op verlies van investering of niet betalende huurders. Het produceren van foto's, boeken of muziek vergt een creatieve inslag en is ook niet voor eenieder weggelegd.
Het opstarten van een blog en commissie ontvangen van adverteerders is ongetwijfeld het minst risicovol, eenvoudig te doen en heeft geen kapitaal nodig om op te starten. Daarbij is het "bloggen" een bezigheid die naast een bestaande baan kan worden opgestart, of als neven activiteit bij pensionering. Veelal wordt bloggen gestart omdat het gewoon leuk is om te doen, als er dan ook nog wat mee verdient wordt is dat helemaal super.

Inmiddels ben ik al weer een tijdje actief met het opbouwen van mijn eigen passieve inkomsten stroom. Het mooie is dat ik dit allemaal kan doen vanuit huis, achter mijn laptop, met een minimale financiële last en in de tijd die mij past. Meest belangrijke, ik beleef er plezier aan!

Echter om serieus te bloggen tot aan een echt goed passief inkomen is er meer nodig. Denk aan regelmatig een artikel schrijven, zorgen dat je blog er aantrekkelijk uit ziet en op zoek gaan naar die adverteerders. 

Maar zeker zo belangrijk is het om te beginnen!

Ik zal snel een vervolg schijven op dit artikel dus hou deze blog in de gaten als je meer wilt weten over het bloggen tot aan financiële vrijheid. Fijne dag en Geniet ervan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten