donderdag 12 februari 2015

Waarom Genieten van Lezen zo Gezond is!

Vandaag moet ik toch ook eens beginnen met inpakken voor de carnavalsvakantie. Buiten standaard kleding, toiletartikelen en het overige "normale' materiaal moeten natuurlijk de kostuums mee. Dat gaat allemaal wel lukken...

Maar welk boek?
De trip van Engeland naar Nederland betekent ongeveer 5 uur in de auto. Ik neem dan ook graag een boek mee. De kinderen vallen wel in slaap onderweg en mijn wederhelft vindt het prima om te rijden zonder mijn geklets. Ik ben gezegend met een maag die me toestaat werkelijk overal te lezen. Inmiddels zijn er al diverse boeken in vliegtuigen, treinen, boten en ook auto's verslonden. De vraag is nu welk boek zal ik eens meenemen?

#50ShadesOfGrey
Iedereen praat erover en ik heb die Vijftig tinten grijs al gelezen, het is gewoon porno. Verhaallijn was echt niet geweldig, alhoewel het entertainment was. Moet ik hem dan nog eens lezen, of de film gaan kijken...misschien leuk voor Valentijn?
Voordelen van lezen
Ik weet nog niet of 50 Shades of Grey me nu zoveel meer kan bieden door het nog eens te lezen. Maar zeker is dat lezen zoveel meer is dan wegdromen in een spanend verhaal, denk bijvoorbeeld aan:
  1. Mentale gezondheid. Er bestaan diverse studies die aantonen dat Alzheimer en dementie door lezen kan worden vertraagd. Het brein wordt door lezen gestimuleerd. Het principe van een spier die wordt getraind om sterk en gezond te blijven, geld ook voor het brein. Overigens werken puzzels en spellen zoals schaken ook goed.
  2. Stress reductie. Hoeveel stress je ook hebt, een goed verhaal neemt je mee naar een andere wereld en biedt afleiding. Hierdoor verlaagt de stress en kun je je ontspannen.
  3. Kennis. Ieder artikel of boek vult je brein met nieuwe informatie. Bedenk maar zo, je kunt alles ter wereld kwijt raken behalve je kennis!
  4. Vocabulaire. Ook een vorm van kennis. Doordat je wordt blootgesteld aan meer woorden groeit je woordenschat. Zowel bij het spreken, als schijven zul je dan zelf ook een grotere variatie gebruiken. Welbespraaktheid zal in je professionele carrière een voordeel zijn alsook je zelfvertrouwen een oppepper geven. 
  5. Geheugen verbeteren. Ieder karakter, verhaallijn of plot moet worden herinnerd. Dat is nogal wat om te onthouden, maar het brein heeft een ingenieuze oplossing. Om makkelijk nieuwe informatie te herinneren maakt het brein nieuwe synapsen (verbindingen tussen zenuwcellen) aan en versterkt bestaande. Dit verbeterd je korte termijn geheugen, maar ook je stemming!
  6. Analytisch vermogen. Misschien heb je wel eens een detective opgelost voordat je het verhaal uit had. Dan ben je in staat om kritisch alle beschreven details te analyseren. Dit vermogen kan je helpen als je voor een ingewikkelde kwestie staat.
  7. Aandacht verbetering. In de hedendaagse internet wereld zijn we continue aan het "multitasken" wat een enorme aanslag is op je productiviteit en stress verhoogt. Daarentegen als je een boek leest, gaat al je aandacht naar het verhaal en ieder detail wordt opgenomen. De wereld om je heen kan "vergaan". Probeer eens 15-20 minuten te lezen voordat je naar het werk gaat (in de trein bijvoorbeeld) en je zult versteld staan hoe je focus is is verbeterd.
  8. Kalmte. Buiten ontspanning bij het lezen, kan het onderwerp waarover je leest ook innerlijke rust brengen. Spirituele teksten zouden de bloeddruk helpen verlagen en van zelf-hulp boeken zijn er zelfs aanwijzingen dat ze stemmingsstoornissen helpen tegen gaan. 
  9. Entertainment. Voor zo ongeveer iedereen op deze planeet is wel iets geschreven dat tot de verbeelding spreekt.

Ik twijfel nog
Dat lezen lekker en zelfs goed voor je is staat als een paal boven water, maar wat neem ik nu mee? Ik zou 50 Shades of Grey dus nog eens kunnen lezen, maar ik heb ook nog Wachten op Woensdag van Nicci French. Die lijkt me ook leuk. 
Weet je wat, ik neem ze gewoon beide mee, dan wordt dan dubbel genieten!

Reading is Dreaming with open eyes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten