donderdag 9 april 2015

Genieten van Asperges Begint Vooraan!

Vandaag breekt het asperge seizoen aan. De tweede donderdag van April betekend weer volop genieten van het witte goud. 

Nostalgie
Voor mij dragen asperges een zekere vorm van nostalgie met zich mee. Ik kan me nog goed herinneren hoe mijn oudere broers als jonge knapen asperges gingen steken. Voor dag en douw stonden ze op om zich te begeven naar een van de vele lokale aspergevelden. Al turend liepen ze langs de aspergebedden om regelmatig te stoppen zodat een verse aspergekop kon worden uit gegraven en gestoken. Het was redelijk zwaar en niet al te schoon werk, maar ze deden het graag, niet in de minste plaats vanwege de prima betalingen. Thuisgekomen waren er vaak restanten bij, de minder mooie stukken of afgebroken asperges kwamen uit enorme tassen. Mijn moeder maakte ze klaar om die avond te eten, wat er over bleef ging in de soep of werd ingevroren. Wat een tijden!

Etentje
Jaren later, ik woon inmiddels samen, was er voor een etentje afgesproken dat ik asperges zou maken. Gewoon traditioneel:

 • Véél gekookte asperges
 • Gekookt eitje
 • Een paar rolletjes ham
 • Botersaus van echte boter (geen pakjes of andere toevoegingen)
 • Optioneel wat gekookte aardappeltjes

Terwijl ik de asperges sta te schillen komt een vriend onaangekondigd binnen vallen voor een kop koffie. Ik heb voldoende tijd dus biedt koffie aan. Echter nog voordat ik mijn vraag heb afgemaakt begint hij over wijn bij de asperges. Hij verklapt dat echt genieten van asperges vooraan begint, bij het schillen. Dat hoort niet haastig, daar mag je de tijd voor nemen en een glaasje wijn is gepast. Niet lang daarna zitten we beide met een frisse witte wijn asperges te schillen!

Neem de tijd om te schillen
Inmiddels heb ik er een gewoonte van gemaakt om al bij het asperges schillen een glaasje wijn in te schenken. Het is een waar ritueel geworden, rustig aan de keukentafel genieten van een glaasje wijn en tussendoor asperges schillen. De geur van verse asperges gecombineerd met het "piepende" geluid als ze over elkaar heen schuiven, ik kijk er weer naar uit.

Helaas is bij lang niet iedereen bekend dat deze koningin onder de groente geschild moet worden. Als je bent opgegroeid te midden van het Limburgse asperge gebied weet je zoiets gewoon. Echter tot mijn grote schrik (en hilariteit) wist een kennis te vertellen dat men dit niet overal wist. Hij woont in de Randstad en verteld over zijn buren die, na een bezoek aan Limburg, met verse asperges thuiskwamen. Deze waren vervolgens ongeschild gekookt, waarna een poging tot eten volgde.... dit was een debacle.


Mijn advies is dan ook: 


geef asperges tijd en aandacht, dan begint genieten!  

2 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijk blog. En ik neem je advies graag ter harte. Ook dat glaasje witte wijn bij het schillen. Past zo bij dit witte goud.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor het compliment. Het weer is goed, dus de asperges zullen snel in overvloed te krijgen zijn. Ik proost met je mee, Asperges Santé

  BeantwoordenVerwijderen