maandag 20 april 2015

Gezonde Voordelen van Asperges!

Ter ere van het aspergeseizoen, schreef ik recent een artikel over de koningin onder de groenten. Lees hier "Genieten van Asperges Begint Vooraan!"

In dit artikel ging ik volledig voorbij aan het feit dat asperges niet alleen lekker zijn, maar ook gezond. Deze mooie seizoensgroente verdient het echter om ook de aandacht voor haar gezondheidsvoordelen te krijgen.

Gezondheidsvoordelen
Het witte goud mag zich met recht een gezonde groente noemen. Dit lid van de leliefamilie waar knoflook, prei en narcissen toebehoren bevat een grote hoeveelheid foliumzuur.

Foliumzuur is, voor de moeders onder ons, ongetwijfeld een bekend goedje dat geboorteafwijkingen bij kinderen tegen gaat. Niet alleen voor het ongeboren kind is foliumzuur van belang. Het lichaam heeft ook foliumzuur nodig voor de productie van rode bloedcellen. Aangezien foliumzuur niet door het lichaam wordt geproduceerd moet het door voeding worden opgenomen. 
Des te verser de asperges des te hoger het gehalte foliumzuur is, laat hem dus niet te lang liggen. Bij het koken van asperges komt foliumzuur ook in het kookvocht terecht. Geen nood je kunt er heerlijke soep van maken. Tip: kook de schillen mee voor nog meer smaak. 
Het aminozuur asparagine komt, niet verwonderlijk, ruim voor in de naamgever asperges. Dit aminozuur ondersteunt het lichaam bij de afbraak van gifstoffen in het lichaam, met name de nierfunctie wordt gestimuleerd. Verder helpen asperges bij het tegengaan van leverstoornissen en bevorderd het de urineafscheiding. Hierdoor kunnen ze worden ingezet bij urineweginfecties, denk aan spoeltherapie.

Gewoon lekker
Dat asperges gezondheidsvoordelen bevatten mag dan duidelijk zijn, buiten dit zijn ze gewoon lekker. Dus de volgende keer dat je in het aspergeseizoen een bord langs de weg ziet met verse asperges, stop dan gewoon. Zo vanaf de boerderijwinkel zijn ze lekker vers en bevatten ze de hoogste hoeveelheden gezonde voedingstoffen. 

Lekker & Gezond Genieten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten