woensdag 15 april 2015

Herinneringen geven Betekenis aan je Leven | Ontdek Hoe je er Meer Creëert

Eerder deze week schreef ik een post over jeugdherinneringen en hoe je die kunt creëren. Hierin werd vooral over jeugd en familie herinneringen gesproken. Nu ga ik iets dieper in over het creëren van betekenisvolle herinneringen ook als je geen kind meer bent.

Ervaren of herinneren
Ervaar je liever vandaag het moment of creëer je liever herinneringen voor morgen?

Je vraagt je af is dit niet hetzelfde?

Niet helemaal, vaak zal namelijk echt genieten van een bepaald moment je niet beter iets laten herinneren. Denk bijvoorbeeld aan een strandvakantie van 10 dagen in Cuba, waarbij je dagelijks intens geniet van de uitzichten over zee, een zacht briesje met een Cuba Libre of andere verrukkelijke cocktail in de hand. Echter als je 10 dagen hetzelfde doet en wellicht al vaker een strandvakantie hebt gedaan, zal de herinnering per dag aanzienlijke minder zijn.
Ga je in Cuba een rondreis maken, waarbij je een auto huurt en dagelijks op de bonnefooi een nieuwe plaats bezoekt, dan zul je wellicht niet van elk moment genieten. Maar geloof me, de herinneringen die je opdoet zijn geweldig en goed voor massa's verhalen. 

Beide vormen van vakantie hebben zo hun voordelen. De rust, ontspanning en zelfs de mediterende werking bij een strandvakantie zijn geweldig. De ervaringen die je opdoet bij een rondreis op de bonnefooi creëert zulke sterke herinneringen die je leven betekenis geven.

Tips voor meer betekenisvolle herinneringen
Een aan aantal tips die je kunnen helpen meer betekenisvolle herinneringen op te bouwen:

Nieuwtjes
Hoe ouder we worden des te minder "nieuwigheden" we meemaken. Simpelweg omdat we al veel gezien hebben. Om toch herinneringen te kunnen blijven bouwen is het van belang veel nieuwe dingen mee te maken. Of dit nu nieuwe plaatsen, nieuwe mensen of nieuw eten is, ga erop uit en ervaar. 

Hoogte en dieptepunten
Ga uitdagingen aan. Stel je loopt een marathon waarbij je diep moet gaan en vervolgens de finish haalt. Deze hoogte en dieptepunten geven waardevolle herinneringen.

Mensen
Vaak worden herinneringen om andere mensen gevormd. Zo kun je mensen als variabele gebruiken om herinneringen op te doen. Ga jaarlijks een weekend naar Berlijn, maar elke keer met andere mensen. Of ga met dezelfde vriend wekelijks naar een andere fietsroute maken.

Laat nieuwtjes geen routine worden
Personen die veel reizen zullen op een bepaald moment hun nieuwe ervaringen gaan vergelijken met voorgaande ervaringen. Is dit strand mooier, minder mooier dan strand X-Y-Z. Nieuwigheden moeten nieuw blijven.

Haal herinneringen direct op
Nadat je iets geweldigs hebt ervaren kun je de dag erna direct de herinnering nogmaals ophalen en herbeleven, al dan niet met iemand erbij. Hierdoor krijgt de herinnering meer betekenis en wordt het beter opgeslagen in het geheugen.

Ben bewust van het creëren van een herinnering
Tijdens onze Cuba trip jaren geleden kwamen we bij een fascinerend hotel in de stijl van Al Capone. De kamers waren klein en slecht geventileerd met gedeelde badkamers op de gang. Om maar te zwijgen over de veiligheid, bij brand zouden we als ratten in de val hebben gezeten. Het dakterras had echter een adembenemend uitzicht en de Mojito die we dronken was fenomenaal. Als ik er aan denk ruik ik alweer het mint... We waren ons zo bewust van de situatie in het hotel en de heerlijke cocktail, dat deze herinnering is bijgebleven als de dag van gisteren.

Geniet van het moment én creëer rijke herinneringen
In sommige gevallen zal intens genieten van het moment én een betekenisvolle herinnering opbouwen niet goed samengaan. Ze kunnen met aan paar tips wel beide geoptimaliseerd worden. 

Denk aan een bruiloft waarbij een fotograaf is ingehuurd en het bruidspaar te pas en te onpas een pose moet innemen. Je kunt ook stellen dat de fotograaf voor een bepaald aantal momenten om een pose vraagt en verder enkel de momenten vastlegt zoals ze echt zijn. Het paar zal intenser genieten van de meeste momenten en er zijn toch een aantal prachtige blijvende herinneringen. 

Lang verhaal kort
Zorg voor een aantal vaste (niet nieuwigheden) aspecten in je leven en ben met de rest creatief. Heb vaste mensen in je leven, verhuis niet elk jaar en houdt vast aan bepaalde tradities of gewoonten. Ben hier zuinig op. Zorg ervoor dat al het andere onderhevig is aan veranderingen. Experimenteer, neem risico's en ben creatief. 

Werk aan betekenisvolle herinneringen die je leven meer zin geven.

4 opmerkingen:

 1. Ondanks dat ik geen achttien meer ben, probeer ik te blijven werken aan nieuwe herinneringen. Die houden mij speels.
  Mooi blog weer, Maria.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel mooi blog en net als Levja al had geschreven werk ik ook steeds aan mooie herinneringen. Elke dag als ik dan weer terug blikt naar de vorige dag zijn zij weer op mijn pad gekomen. En verhuizen -nooit gedaan. Waarom? Als je het naar je zin heb hoef je niet weg te gaan en daar zijn ook de eerste mooie herinneringen geboren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Tine, mooi hoe herinneringen zich vormen en een plaatsje innemen! Och en verhuizen tja...wij gingen naar Engeland... Nooit gedacht dat IK dat zou doen. Waarom? Die vraag stelde ik me ook, tot dat de gelegenheid zich voor deed. Als het iets anders was geweest hadden wij de stap wellicht ook niet genomen. Neemt niet weg dat ik goede herinneringen heb aan NL

   Verwijderen
 3. Bedankt Levja, speelsheid, creativiteit horen er allemaal bij. Speels blijven lijkt mij een uitstekend uitgangspunt!

  BeantwoordenVerwijderen