maandag 13 april 2015

Het Belang van (jeugd)Herinneringen | Hoe Creëer je Betekenisvolle Herinneringen

Dit weekend hebben we met de kinderen het theater bezocht. Het betrof de Australische "Dinosaur Zoo" voorstelling. Geweldige ervaring voor de kinderen en soms ronduit hilarisch voor papa en mama. Onze 4 jarige dochter werd zelfs uit het publiek gevist om een (herbivoor) dino een bloemetje te eten te geven en vervolgens een kusje te geven. Wat een geweldige familieherinneringen hebben we op gedaan!

Het belang van goede (jeugd)herinneringen
We zijn er niet bewust mee bezig om de meest mooie, spannende of leuke dingen met onze familie te doen. Echter we beseffen dat de ervaringen, die we opdoen als familie, mede vorm zullen geven aan de inrichting van de levens van onze kinderen. De (jeugd) herinneringen die zij hebben zullen mede bepalend zijn voor keuzes in hun latere leven. 

Vorm geven aan je leven
Herinneringen, met name die uit onze jeugd, geven vorm aan ons leven en maken ons tot wie we zijn. Mijn vader was een fanatieke ruiter. Zonder deze ervaringen en herinneringen had ik wellicht nooit een voorliefde voor paarden gehad. In mijn huidige leven ga ik zelfs nog steeds bijna wekelijks paardrijden. 

Karakterbepaling
De opmerking "ze kunnen je alles afpakken, behalve wat in je hoofd zit" is iets dat mijn moeder al vroeg aan me vertelde. Mede hierdoor ben ik als "gemiddelde" leerling toch een HBO opleiding gaan doen. Nog altijd heb ik een brede interesse in werkelijk van alles en wil het liefst elke dag iets nieuws leren of doen.

Kernwaarden
Als Limburgse was het normaal om gedoopt te worden, communie te doen en zelfs het vormsel. Echter ik vind mezelf niet gelovig. Mijn oma was op zich wel gelovig maar had een heel praktisch uitspraak namelijk "hard werken is 3 keer bidden". Ik interpreteerde dit: als je iets wil bereiken moet je er zelf hard voor werken, want voor bidden hebben we geen tijd. Misschien niet precies wat mijn oma bedoelde, maar het feit dat mijn ouders harde werkers waren heeft mij ook een mentaliteit van aanpakken gegeven.


Creëer betekenisvolle herinneringen met je kinderen
Als kind at ik met familie bijna altijd gezamenlijk aan één tafel het avondeten. Tv was uit, tijdschriften moesten aan de kant en smartphones hadden we nog niet. 
Deze traditie van samen eten is tegenwoordig niet anders bij mijn kinderen. We hebben er zelfs de gewoonte van gemaakt om na het eten spelletjes te doen. Deze familietijd wordt door de hele familie gekoesterd en biedt tijd en aandacht voor elkaar. 

Tips om goede herinneringen te creëren zijn:

  • Maaltijd tradities. Samen avondeten of wekelijks een uitgebreid zondags ontbijt zijn leuke tradities.
  • Vraag hoe het ging die dag. Als een kind uit school komt is er niets zo fijn als even de volledige aandacht om te vertellen hoe de dag ging.
  • Individuele tijd per kind. Familietijd is zeer kostbaar, echter zeker bij meerdere kinderen is het van belang ieder kind apart aandacht te geven. Doe een middagje alleen met je zoon of dochter iets leuks.
  • Kook een gerecht. Kinderen vinden koken geweldig, dus maak een simpel gerecht waarbij ze kunnen helpen. Ze praten hier nog dagen over!
Vaak zijn het de simpele dingen die goede herinneringen nalaten bij je kinderen. Neem de tijd voor ze.

2 opmerkingen:

  1. Een prachtstuk. De herinneringen koester ik enorm. Bijvoorbeeld ook, dat ik op mijn verjaardag mocht kiezen wat we aten. Het voorlezen. Och, zoveel mooie herinneringen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt Levja, ik zou inderdaad ook nog een aantal andere echte jeugdherinneringen kunnen noemen die ik koester. Fijne zonnige week verder!

    BeantwoordenVerwijderen