dinsdag 26 mei 2015

Waarom Voorlezen met Kinderen Genieten is!

Mijn dochter van bijna 5 praat graag over baby's en speelt veel met haar babypoppen, waarbij zij altijd de mama is. De vraag, hoe baby's worden gemaakt, wordt dan ook uit alle onschuld gesteld. Om dit op een eerlijke en niet "rare" manier uit te leggen leek me een lastige uitdaging. Echter laatst las ik in een hele leuke blogpost de tip om bij deze vraag naar de bibliotheek te stappen. 

Bibliotheek bezoek
Drie weken geleden bezochten we dus voor het eerst de lokale bibliotheek. We vonden inderdaad leuke en leerzame boeken over baby's voor dochterlief, maar ook een verzameling aan "dino" boeken voor de jongste zoon en een reeks aan "bouwer" boeken voor de oudste. Uiteindelijk gingen we met 10 boeken naar huis, niet verteld aan de kinderen dat we tot 30! boeken mochten meenemen....Voorlezen
Thuis aangekomen moest er direct voor ieder een boek worden voorgelezen. Niet erg natuurlijk, want voorlezen is sinds de wieg, elke avond vaste prik. Enigszins verbazen deed het wel, na een dag school is de tv, trampoline, Lego of poppen meestal erg verleidelijk. Maar nee, het gezellig samen lezen was veel belangrijker! Ondanks dat er iedere avond wordt voorgelezen is de honger naar nieuwe verhalen onstilbaar. 

Voordelen van lezen zijn legio, denk aan:

 • Taalontwikkeling
 • Concentratie verbetering
 • Fantasie
 • Leerzaam, bij informatie boeken
 • Plezier beleven


Echter om als ouder niet alleen als avond ritueel voor te lezen, had ook een ander effect. De verhalen werden direct toegepast in het spel van de kinderen, waardoor ze meer impact hadden dan na een nachtje slapen. Verder is het veel leuker om aan goed wakkere kinderen voor te lezen en een grote mate van interactie te hebben over het boek. Iets wat s'avonds duidelijk minder is.

Deze week heeft de jeugd een weekje vrij, dus zijn alle boeken alweer geruild voor nieuwe. Ze konden niet wachten om nieuwe boeken te gaan uitzoeken !


Tip: gratis en weer onafhankelijk genieten met kinderen: Ga naar de Bieb!


PS: Bedankt Sunny voor de tip!

2 opmerkingen:

 1. Ja, helemaal mijn ding. Boeken, lezen, voorlezen, de bieb. Goed voor jong en oud.
  En vergeet niet dat door lezen en voorlezen de woordenschat enorm wordt vergroot.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waar Levja en bij ons als Nederlanders in Engeland geld dat helemaal!

   Verwijderen