donderdag 4 juni 2015

4 Fabels over Geluk die Moeten Sneuvelen

Hoe meer ik geluk ervaar en me verdiep in de kennis en wetenschap rondom positieve psychologie, gelukkig zijn en het genieten van het leven hoe meer ik een aantal hardnekkige fabels hierover zie volharden. Een aantal fabels zitten zo ingebakerd in de gedachten van mensen dat ze bijna als waarheid worden beschouwd. 

Daarom nu 4 fabels op een rijtje welke een grote invloed kunnen hebben op je geluk als je ze begrijpt en beseft dat het slechts fabels zijn.

Fabel 1) Je kunt alleen gelukkig worden als... (vul in)
Geluk is niet een bestemming op zich, dat je enkel kunt bereiken door dat grotere huis, die andere functie, die ene levenspartner of als je met pensioen gaat! Begrijp me niet verkeerd, het is goed om doelen te stellen in het leven en je dromen na te streven. Doelen geven je leven richting en betekenis, welke je energie en motivatie een boost geven om ermee aan de gang te gaan. Je geluk moet echter niet afhangen van het behalen van een enkel doel. Als je een doel behaald zul je op dat moment heel trots, blij en opgewonden zijn en gelijk heb je! Echter als je enkel op dat moment geluk ervaart zal je geluksgevoel snel weer afkalven tot het niveau van daarvoor. Je gaat weer verder met je volgende doel om zo weer een geluksgevoel te krijgen.

Nu vind ik doelen stellen heel belangrijk en wil dan zeker niet zeggen dat je niet groot mag denken en dromen. Echter geluk vind je in het hier en nu. Geniet van de reis zelf en niet alleen van de bestemming. Door geluk te ervaren tijdens je reis naar welk succes dan ook zul je zelfs meer productief en gefocust zijn. In een eerder artikel is een video van Shawn Achor opgenomen, waarin de samenhang van geluk in het hier en nu met succes verder wordt besproken.


~Het is niet succes dat geluk aanwakkert, maar geluk dat succes stimuleert~

Fabel 2) Als je gelukkig bent, ben je altijd blij.
Dit is werkelijk de grootste onzin die er bestaan! Als ik niet een slecht gevoel zou hebben bij een dierbare die overlijd is er iets niet in de haak. Gelukkig zijn is het ervaren van alle soorten emoties positief en negatief. Het ervaren van een ongelukkig gevoel of stress is zelfs van belang om uiteindelijk je geluk nog meer te koesteren en innerlijke rust te herkennen. 
Er zijn absoluut mensen die beter met stress, negatieve gevoelens en frustratie om kunnen gaan. De meest positieve persoon zal nog altijd momenten van bedroefdheid, verdriet of onmacht ervaren, zelf als dit niet openlijk wordt getoond. 

Gelukkig zijn is het vermogen om positieve en negatieve gevoelens evenwichtig naast elkaar te ervaren. Door de balans in emoties ervaar je meer zelfvertrouwen en motivatie om je eigen leven een betekenisvolle invulling te geven. Geluk is meer dan een lach op je gezicht en bestaat uit emoties zoals voldoening, trots, medeleven, dankbaarheid en zoveel meer. 
Een jonge ouder kan, door onzekerheid en korte nachten met babyvoedingen, wellicht frustratie en stress ervaren, echter het trotse gevoel en de verantwoordelijkheid over een prachtige baby laat de balans doorslaan naar intens geluk.

Fabel 3) Niet iedereen kan gelukkig zijn.
Fout! Gelukkig zijn kun je leren, het is een manier van denken welke je tot gewoonte moet maken. Zeker zal dit voor de een wat meer moeite kosten dan voor de ander, maar het is voor iedereen te leren. Het is hetzelfde als je conditie, zonder oefenen krijg je geen goede conditie. Echter bij training kun je een uitstekende conditie op bouwen, dus oefenen, oefenen, oefenen!

Er is in inmiddels het nodige onderzoek gedaan naar het positief "herprogrammeren" van je brein en de resultaten zijn eenduidig. Door oefening versterk je de structuren in je brein die positief denken aansturen. Zie ook de video over "Hardwiring Happiness" van Rick Hanson.
Geef niet de omstandigheden de schuld van het gemis aan geluk, aangezien onderzoek heeft aangetoond dat slechts 10% van je geluk wordt bepaalt door omstandigheden. Geluk wordt bepaald door je eigen perceptie en nauwelijks door omstandigheden. Je kiest zelf om te leren gelukkiger te zijn en dit ook daadwerkelijk te oefenen. 


Remember happiness doesn't depend upon who you are or what you have; it depends solely on what you think. -Quote- Dale Carnegie

Fabel 4) Er is 1 methode voor geluk die werkt voor iedereen.
Deze hardnekkige fabel hoor ik helaas regelmatig. Laatst op het schoolplein sta ik met een andere moeder te kletsen, en de vraag waarover ik blog komt naar voren. Het antwoord " zoeken naar geluk en het genieten van het leven" lokt direct de reactie uit: "als je hét gevonden hebt laat het even weten!" Dit impliceert dat er één magisch formule bestaat voor geluk, niet dus.
We zijn allemaal uniek en hebben een dynamisch leven welke onderhevig is aan continue veranderingen, dit maakt één methode onmogelijk. Het is zaak op onderzoek uit te gaan en te testen wat bij jou werkt. Ikzelf heb al diverse boeken versleten over de zoektocht naar geluk en genieten van het leven. Elke keer weer haal ik er nieuwe inzichten uit, of worden de gewoontes die ik al toepas bevestigd. Zelfs in de verschillende levensfases (nu moeder) zijn sommige zaken meer relevant dan daarvoor. Mijn partner vindt ook hele andere methodes ideaal om te gebruiken en we wonen toch echt in hetzelfde huis met dezelfde kinderen en omstandigheden.

Er zijn diverse gewoontes waarvan ik overtuigd ben dat ze je je absoluut helpen in je zoektocht naar een gelukkig leven en welke gewoon uitgetest moeten worden. Grijp deze kans om de specialist te worden van je eigen geluk. Probeer de tips uit het gratis eboek Meer Genieten | 3 basis principes en ontdek welke methodes voor jou werken.
Zo liet ik mezelf in het verleden veel beïnvloeden door mensen die overal een negatieve kijk op hadden, waardoor ik mijn positieve blik ook vaak verloor. Door hiervan bewust te worden en deze personen (waar mogelijk) te vermijden is mijn leven veel gelukkiger geworden. Om maar te zwijgen over de activiteiten die ik inmiddels heb ondernomen, welke anders zouden zijn afgekraakt en ik ze wellicht nooit had gedaan! Dit geeft mijn leven zoveel meer betekenis, dus probeer het gewoon.


Nu ben ik razend benieuwd naar wat jij vindt van deze fabels en of je er zelf ook in geloofde? Misschien ken je nog wel een paar andere fabels, laat het me weten.

Als je dit artikel leuk vindt en ook van mening bent dat deze fabels snel de wereld uit geholpen moeten worden, dan deel en like dit artikel. Samen verspreiden we het besef dat geluk voor en door iedereen te leren is.


Bedankt voor je tijd en moeite om dit artikel te lezen.
Ik wens je veel geluk,
Nicole (Maria)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten