donderdag 11 juni 2015

"De Vrijheid van Kiezen Bepaalt je Geluk"

De stelling in de titel, bevat voor mij, de essentie welke het nastreven van geluk omvat. Mits een minimum aan levensstandaard is bereikt, denk hierbij aan de eerste zekerheid over onderdak, voedsel en veiligheid, dan is de vrijheid om te kiezen hét middel dat je geluk bepaalt.


Freedom of choice is more to be treasured than any possession earth can give. - Quote


Er zijn verschillende personen die beweren dat vrijheid om te kiezen de belangrijkste voorwaarde is om echt gelukkig te zijn. 

Martin L. King verkondigde al dat de vrijheid om te kiezen de enige voorwaarde voor geluk is. Daar moet toch een kern van waarde inzitten, aangezien de velen die ervoor hebben gevochten en zelfs het leven hebben gegeven.

De onderzoeken van Ruut Veenhoven, geluksonderzoeker, bevestigen dat de mate van keuzevrijheid in een samenleving het algehele geluksgevoel van deze samenleving verbeterd. Bekijk ook het artikel "Geluk in de Maatschappij: Is dit Maakbaar?"

Ikzelf merk dat de keuzes die ik in mijn leven heb gemaakt, en dan niet die wat we vanavond eten, een grote invloed op mijn geluksgevoel hebben. Let wel: ook zijn er keuzes gemaakt waarvan ik me achteraf bewust werd dat het eigenlijk niet mijn eigen keuzes waren. Deze werken dan ook niet altijd positief op mijn geluksgevoel. Mijn ervaring geeft aan dat de keuzes die echt vanuit mijzelf zijn gemaakt een enorme impact hebben op de mate van geluk die ik ervaar. Helaas maak ik soms verkeerde keuzes, echter uiteindelijk slaat de totale balans van het zelf kiezen door naar het positieve!

Doordat ik me bewust ben geworden van de impact die de vrijheid van kiezen op mijn geluk heeft, ben ik geluk echt gaan nastreven. Veel van de hulpmiddelen en technieken, die door onderzoek bewezen zijn, pas ik nu ook toe in mijn eigen leven. (Weer een vrije keuze die ik heb gemaakt.) Interessanter is het dat blijkt dat mensen die daadwerkelijk actief geluk nastreven en er aan werken gelukkiger worden. Hulpmiddelen zoals het lezen van zelfhulpboeken, het bijwonen van evenementen of een-op-een coaching hebben een directe positieve invloed op het ervaren van geluk. Ik ben het wandelende voorbeeld!

Kies jij voor meer genot en geluk in je leven, dan nodig ik je van harte uit het gratis eboek "Meer Genieten | 3 basis principes" te downloaden. Hierin staat in 3 principes besproken hoe je zelf kunt kiezen voor een gelukkiger leven. Alle tips die erin staan worden door mijzelf dagelijks toegepast en worden ook door anderen gebruikt. Dit bespaart je veel leeswerk dat ik al heb gedaan ;-) 


Fijne dag en als je vragen hebt hoor ik ze graag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten