woensdag 17 juni 2015

Persoonlijke Ontwikkeling in het Onderwijs?

Naarmate ik ouder word is er bij mij meer besef gekomen voor het belang van persoonlijke ontwikkeling. Tijdens mijn basisschool, Havo en vervolgens HEAO opleiding is er vanuit de opleidingen weinig tot geen aandacht aan besteed. Zou meer aandacht voor persoonlijke ontwikkeling in het onderwijs een positief effect hebben? Ik denk van wel.


Ton Bodett Quote over school.
The difference between school and life? In school you're taught a lesson and then given a test. In life, you're given a test that teaches you a lesson - QuoteSinds mijn 30e ongeveer (inmiddels 36) ben ik bewust aandacht aan het geven aan mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Met name de laatste 2 jaar heb ik veel gelezen en gezien op dit gebied. Des te meer ik erover weet, en mezelf leer kennen, des te meer ik bewustere keuzes maak. Een opmerking zoals "had ik maar geweten...." komt zo nu en dan boven. Echter het besef dat ik er NU iets aan kan doen is overweldigend, dus doe ik het gewoon.

Waarom vertel ik dit? Ik heb de overtuiging dat aandacht geven aan persoonlijke ontwikkeling bij jeugd en meer besef laten geven van de kracht van motivatie, inspiratie, doorzettingsvermogen etcetera een enorm positief effect heeft. Onderzoek toont aan dat cognitieve vaardigheden geen garantie voor succes zijn. Veelal zijn doorzetters en gemotiveerde personen sterker vertegenwoordigd in "succesvolle" situaties. Hierbij is de balans tussen cognitief en niet-cognitieve vaardigheden essentieel. Waarom ligt er dan nog altijd meer nadruk op de cognitieve vaardigheden in het onderwijs? Persoonlijke ontwikkeling kan al vanaf jonge leeftijd en kan tot op hoge leeftijd doorgaan. 

De wetenschap heeft sinds mijn laatste schooldagen (15 jaar geleden) veel nieuwe inzichten opgeleverd, die enkel door mijn ervaringen bevestigd kunnen worden. Mijn conclusie is dan ook niet anders, dan dat persoonlijke ontwikkeling in het onderwijs een prominente plek moet krijgen. 

Het volgende punt, wat vindt de politiek en hoe gaan we dat betalen.....

Ik hoor graag hoe je over persoonlijke ontwikkeling en het aanbieden hiervan in het onderwijs denkt. Deel je idee├źn in de opmerkingen hieronder.


Bron: CBS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten