dinsdag 16 juni 2015

Verantwoordelijkheid Nemen, Hoe Doe Je Dat?

Recent werd mij de vraag gesteld waar ik een hekel aan had en wat mij irriteerde... Als antwoord riep ik direct "mensen die geen verantwoordelijkheid nemen!" 
Deze opmerking zette me aan het denken, hoe en wanneer doe je het dan goed? Ik ging op zoek naar antwoorden. Wat ik vond is dat het niet altijd eenvoudig is, want er zijn genoeg valkuilen, maar als het lukt zijn de voordelen niet te onderschatten!

Realiseer dat je een keuze hebt
In het leven overkomen je ongetwijfeld massa's dingen waar je niet om hebt gevraagd en die niet door jezelf zijn veroorzaakt. Is dit een reden om uitgebreid te gaan zitten klagen en alles maar te laten zoals het is? Of zou je iets kunnen doen dat je eigen situatie verbeterd, ook al is het niet door jou veroorzaakt?

Als je realiseert dat jij iets aan een probleem kunt doen, ondanks dat het niet jou schuld is, dan kun je toch je eigen situatie verbeteren. Het is je eigen keuze en wil die bepaalt of je actie gaat ondernemen. De eerste stap naar het nemen van verantwoordelijkheid is het besef dat je zelf kunt kiezen. Niet alleen kiezen voor verantwoordelijkheid maar zelfs voor je geluk.

De voordelen die het oplevert om te kiezen voor verantwoordelijkheid, en actie gaat ondernemen om problemen op te lossen, geven zoveel impact voor een leuker leven. Denk aan de volgende voordelen:
 1. Je ervaart zelf het probleem niet meer, ondanks dat jij niet de oorzaak was ervaar je wel de gevolgen. Door de verantwoordelijkheid te nemen los je misschien een probleem op voor anderen, maar vooral voor jezelf.
 2. Je wordt door anderen gewaardeerd voor het oplossen van het probleem.
 3. Je eigenwaarde en zelfrespect groeit enorm door het oplossen van het probleem.
 4. Je volgende "probleem" zul je met meer motivatie, creativiteit en zelfvertrouwen aanpakken.
 5. Je kunt anderen inspireren hun problemen ook zelf op te lossen (deze vind ik heel mooi)

"You must take personal responsibility.
You cannot change the circumstances, the seasons, or the wind,
but you can change yourself"

~Jim Rohn~


Valkuilen
Het is misschien niet eenvoudig om de eerste stap te zetten, dus leer te herkennen waar het fout kan gaat. De volgende valkuilen houden je af van het nemen van verantwoordelijkheid en het kiezen om te zoeken naar een oplossing: 
 • Klagen; 
 • Medelijden hebben met jezelf;
 • Iets of iemand de schuld geven voor het veroorzaken;
 • Het probleem doorschuiven of bij een ander leggen;
 • "Er is geen probleem" ontkennen of afzwakken van het probleem;
 • "Ik geef het op" maar doorgaan zoals het is;
 • Zelfvernietiging, je problemen verdringen door gebruik van drugs, alcohol etc.

Als je een of meerdere van deze punten bij jezelf herkent, dan heb je alvast een goede stap gezet. Desondanks kan het pijnlijk zijn om dan de verantwoordelijkheid te nemen. 

Stel dat je in een lastig situatie zit doordat je geen verantwoordelijkheid nam in je leven. Het is dan eenvoudiger om te blijven geloven dat je er zelf niets aan kon doen. Het kan te pijnlijk zijn om te beseffen dat je er wel iets aan had kunnen doen.
Een andere manier van denken is het zien van je verleden als een leerschool, waarbij fouten gemaakt zijn. Deze zijn onvermijdelijk, ze zijn namelijk menselijk! Veel belangrijker is het om nu verder te kijken en lering te trekken, doe dit op je eigen tempo, iedereen is anders en leert op zijn eigen manier.

Laat je inspireren
Vindt je het moeilijk om te realiseren dat je zelf iets aan je probleem kunt doen, dan is een hele goed tip het zoeken naar mensen die zelf veel verantwoordelijkheid nemen en een positieve kijk op het leven hebben. Ik heb zelf mogen ervaren hoeveel positieve invloed van anderen je eigen leven ook een positieve draai kunnen geven. Ben niet bang om anderen te vragen je te helpen, je zult verstelt staan hoeveel mensen je echt graag helpen, zonder tegenprestatie!Successful people are always looking for opportunities to help others. Unsuccessful people are always askingn what's in it for me? - Quote - Brian Tracy


Het nemen van je verantwoordelijkheid is niet per se moeilijk, begin met kleine stappen, waarbij je minder wilskracht nodig hebt. Je zult merken dat grotere stappen dan ook minder moeilijk worden. Vergeet niet dat de voordelen zoveel prettiger zijn dan de nadelen, dus ga ervoor!


Ik hoop dat ik je kan inspireren door deze blog om je leven aan te pakken, daar waar het nodig is. Ik ben in iedere geval ook door anderen geholpen en daar dagelijks dankbaar voor!

Een inspirerende dag en geniet ervan!
Nicole (Maria)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten