woensdag 24 juni 2015

Zit Geluk in de Juiste Vraag?


Er zijn mensen die iedere morgen een rijtje affirmaties opzeggen om te bekrachtigen dat ze blij zijn, positief denken, slim zijn en ga zo maar door. Dit werkt absoluut, mits je er zelf echt in gelooft. I deed het regelmatig en voor mij werkte het tamelijk goed. 

Cassettebandje

Recent werd ik gewezen op een cassettebandje?! Bestaan die nog? Ja dus, ik moest er een walkman voor gaan zoeken om ├╝berhaupt te kunnen luisteren. Ondanks de matige kwaliteit van de audio was de moraal van het verhaal duidelijk en komt in een notendop op het volgende neer:

"Het soort vragen dat mensen aan zichzelf stellen is bepalend voor de instelling van je leven."

Wat wordt hiermee bedoeld? Iedereen vraagt zichzelf wel iets af. Het is van belang dat de vraag die je stelt je inspireert om te zoeken naar een antwoord waarvan iets positiefs uit gaat en oplossing gericht is. Daarentegen is een vraag gericht op een negatieve associatie, dan zal het brein zich richten op iedere reden waarom het zo is. En geloof me, ons brein is creatief en kan heel veel vinden of zelfs verzinnen!

Is het een vraag zoals:

 • "waarom overkomt mij dit?" 
 • "waarom kan ik niet afvallen?"
 • "waarom gaat mijn relatie verkeerd?"

Geheid dat je hersens aan het werk gaan om er iets geloofwaardig uit te krijgen. Hierdoor blijf je jezelf bevestigen en kom je in een negatieve spiraal terecht.

Echter als je jezelf vraag stelt zoals:

 • "hoe kan ik op een leuke manier afvallen?"
 • "hoe kan ik mijn relatie verbeteren en meer van elkaar genieten?"
 • "hoe kan ik mijn situatie verbeteren en er iets van leren?"

Dan zal je brein zich richten op oplossingen en mogelijkheden. Je gelooft het misschien niet direct, maar we weten deze antwoorden al. Zelfs als je ze niet weet dan kun je toch iets verzinnen dat je er achter komt.


Experimenteer met vragen
Inmiddels ben ik alweer een tijdje aan het experimenteren met mezelf dagelijks vragen te stellen zoals:

 • "waar word ik blij van?"
 • "van wie houd ik?"
 • "waar ben ik dankbaar voor?"
 • "waar ben ik trots op?"
 • "waar ben ik enthousiast over?"

Belangrijk hierbij is als vervolg vragen te stellen waarom dit zo is en hoe ik me hierdoor voelHet effect is aanzienlijk sterker om mezelf echt deze vragen te stellen, dan "slechts" affirmaties op te zeggen zoals "ik ben blij", "ik houd van mijn kinderen en partner", etc.. Met name de vervolg vragen waarom dit zo is en hoe ik me hierdoor voel zijn intens. 
Let wel het kost wat moeite en oefening om echt je gevoel te ervaren, maar de resultaten liegen er niet om. Ik voel een sterke gelukservaring bij iedere antwoord en ben hierdoor in staat me te focussen op de goede dingen in het leven.


Ik ben razend benieuwd of je jezelf ook dit soort vragen stelt, of dat je het gaat proberen en wat dan de resultaten zijn.


Geniet van een mooie dag,

Nicole (Maria) P.S. de spreker op het cassettebandje was niemand minder dan Tony Robbins.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten