maandag 13 juli 2015

Ben Nieuwsgierig!

Ik wandel dagelijks stevige stukken door het bos met onze hond. Normaal gesproken kom ik wel een aantal mensen tegen, en vaak genoeg dezelfde, waar een standaard praatje mee wordt gemaakt. Ik heb nu eenmaal een routine en zij ook.

Vrijdag was ik later dan anders en kwam een persoon tegen die ik nooit eerder had gezien, ook de honden herkende ik niet, wat vaak een hulpmiddel is om te weten wie het is :-)

Na een vriendelijke groet en beamen hoe lekker warm het was, werd direct gevraagd waar ik vandaan kwam. Accent blijft aanwezig in het Engels en ik ging uit van een standaard gesprekje over koetjes en kalfjes. Tot mijn grote plezier was deze persoon zeer spraakzaam en hij vond mijn nieuwsgierigheid schijnbaar ook leuk. Tja er zijn nu eenmaal veel dingen die ik interessant vind, niet in de minste plaats de mensen zelf!

Deze persoon was een gepensioneerde  wiskunde professor en we hebben een vreselijk leuk en leerzaam gesprek gevoerd. De onderwerpen varieerden van de ontwikkeling van talen, naar Europese politiek, economie en welke landen we graag kwamen of nog wilden bezoeken. Zonder op enig moment de humor te verliezen. 

Enfin 20 minuten later, en een heerlijk ervaring rijker, kwamen we tot de conclusie dat we beiden verder moesten, mijn kinderen moesten opgehaald worden van school!

Waarom dit hele verhaal? Ik geloof dat nieuwsgierigheid een gezonde eigenschap is die enkel een leuker leven met zich mee brengt.

Voordelen van nieuwsgierigheid
Even een paar feiten op een rij:

1) Gezondheid. Onderzoek uit 1996 gaf aan dat meer nieuwsgierige mensen een betere gezondheid behielden over een periode van 5 jaar. Nu kan er een kanttekening worden gemaakt dat minder nieuwsgierige personen wellicht al een voorbode zijn voor een verminderde gezondheid. Desondanks toont het onderzoek een samenhang tussen een toegenomen nieuwsgierigheid en vertraagde achteruitgang bij met name ouderen.

Met andere woorden een regelmatig stukje nieuwsgierigheid is goed voor het brein.

2) Intelligentie. Nieuwsgierig kleuters tonen bij een test gepubliceerd in het "Journal of Personality and Social Psychology" uit 2002, een hogere IQ score dan de minder nieuwsgierige kleintjes. Dit blijkt op volwassen leeftijd hetzelfde te zijn. Niet onverwacht zijn de oplossingsgerichte personen in testen uiterst nieuwsgierig, maar ook hebben ze een sterker analytisch vermogen en scoren hoger op intelligentie.

3) Sociaal. Nieuwsgierige personen hebben het eenvoudiger om een relaties van betekenis en voldoening te creĆ«ren en te handhaven. Vragen in het algemeen en het tonen van interesse in de ander is hierbij een belangrijk aspect. 
Stellen die in therapie gaan om de relatie te verbeteren, geven regelmatig aan dat de relatie saai is of dat er geen interesse is. De relatie nieuw en spannend houden is dan essentieel. Hierbij hebben, van nature nieuwsgierig personen, een voorsprong doordat ze zelf de situatie interessant en zelfs speels proberen te houden. Deze aanpak ondersteunt de ontwikkeling van een goede relatie.

4) Geluk. In een recent geluksonderzoek bij 130.000 mensen van 130 verschillende landen, bleken de twee meest belangrijke geluksfactoren het "op hulp van anderen kunnen rekenen" en "gisteren iets geleerd hebben". 
Dit onderzoek bevestigd eerdere onderzoeken die al aangaven dat goede relaties (zie punt 3) en persoonlijk groeien fundamenteel zijn voor een gelukkig leven. Beide punten worden door een nieuwsgierige aard ondersteund.

5) Betekenis. De dingen die belangrijk zijn en een een doel geven aan het leven bieden een bepaalde vorm van nieuwsgierigheid of zelfs fascinatie. Door een passie voor hobby's en interesse zul je automatisch nieuwsgierig zijn. Echter andersom heeft een nieuwsgierig persoon sneller een interesse voor iets ontwikkeld, wat erover leren bevorderd, waardoor er sneller een waardevolle betekenis aan wordt gegeven. 


I have no special talents. I am only passionately curious - Albert Einstein - Quote

Een paar tips die je kunt gebruiken om je mate van nieuwsgierigheid te bevorderen:

  • Kennis opdoen: iemand die weet hoe een automotor werkt, zal sneller willen weten hoe de koppeling functioneert. Herken je de elementen in een eenvoudige dressuurproef, dan zul je sneller iets nieuws oppikken van een hoger niveau en er meer interesse in hebben.
  • Gedij op onzekerheid: onderzoek toont aan dat een "nieuwe" onzekere situatie waarbij een zekere mate van spanning aanwezig is de meest intense en blijvende positieve ervaringen biedt. Vertrouw niet altijd op het bekende. Wat is er nog leuk aan een voetbalwedstrijd waarvan de uitslag van te voren vast staat....
  • Gebruik spel: als voorbeeld een verhaal van een persoon die misvormde chips van de lopende band moet halen. Hij ging om spel toe te voegen aan zijn werk, kijken welke misvormde chips gelijkenis vertoonde met beroemde mensen. Stel je voor en rijtje chips in de vorm van Sylvester Stallone, Elvis en Marilyn Monroe. Zijn dagen gingen aanzienlijk sneller voorbij en hij werd uiterst handig in het vinden van misvormde chips.
  • Zoek het onbekende in het bekende: zelfs de meest saaie "bekende" klusjes kunnen als je ze bekijkt hoe de situatie exact is, en niet hoe je verwacht dat ie is, verrassende uitkomsten bieden. Stofzuigen kan bijvoorbeeld een zware activiteit zijn die de sportschool het nakijken geeft, of als je beseft hoe functioneel een stofzuiger is bekijk je de situatie ineens heel anders.


Mijn advies: blijf kinderlijk nieuwsgierig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten