donderdag 24 september 2015

Geven Maakt Gelukkig | De Wetenschap & Tips

Cadeau wit-rood lint
Het zien van de verwachtingen en blijdschap die mijn kinderen ervaren bij het krijgen van een cadeautje, is voor mij als moeder (en gever van het cadeautje) misschien nog wel een grotere gelukservaring. De ervaring van iets geven heeft een ongekende kracht op mijn gevoel. Hoe zit dat?
Wat zegt de wetenschap over geven?
De wetenschap heeft in diverse onderzoeken aangetoond dat geven aan anderen, ons mensen, veel gelukkiger maakt dan wanneer we iets voor ons zelf kopen. Uiteraard worden we ook blij van het krijgen van iets, echter de impact op de mate van geluk blijkt voor de gever groter te zijn dan die bij de ontvanger.

Het adagium "geld maakt niet gelukkig" wordt door wetenschap onderbouwd. Echter dit is niet het einde van het verhaal. Veel belangrijker is het hoe er wordt omgegaan met het geld. Indien geld word ingezet voor anderen, blijkt dat dit wel degelijk een positieve bijdrage aan de mate van geluk met zich meebrengt. 

"Geld maakt wel gelukkig, mits ingezet voor goed doen voor anderen"

Waarom geven we dan niet wat meer aan anderen? 
De Nederlandse "geluksprofessor" Ruut Veenhoven, verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, geeft aan dat veel mensen helemaal niet bewust zijn van de factoren die hen gelukkig maken. Je vindt meer over zijn werk in het artikel "Geluk in de Maatschappij: Is dit Maakbaar?"

Het feit dat geven aan anderen je eigen mate van geluk positief beïnvloed is in ieder geval duidelijk, daarom een aantal eenvoudige "geef tips" voor meer geluk:

Vriendelijkheid
De meest eenvoudige en wellicht belangrijkste tip die ik kan geven is de gift van vriendelijkheid. Een enkele vriendelijk daad kan al een ander zijn dag goed maken. 
Deze week is het zelfs de week tegen pesten, bedenk hoeveel je kunt betekenen voor die persoon die altijd het pispaaltje is. Een vriendelijk welgemeend gedag zeggen en een praatje maken kan zijn dag en leven veranderen! Bedenk wat de eenvoudige kleine vriendelijke dingen zijn die je kunt doen, een ander voorlaten bij het koffieapparaat of opstaan voor een ander in de tram. Maak er gewoontes van en je zult er zelf gelukkiger van worden.


We make a living by what we get, but we make a life by what we give - Winston Churchill

Compliment
Een andere gift die je niets kost, maar waarbij je een ander veel geeft is een welgemeend compliment. Net zoals vriendelijkheid is het geven van een compliment iets wat veel mensen graag krijgen. Het impliceert erkenning voor wat ze doen en wie ze zijn. Ook het tonen van dankbaarheid hoort hierbij. Een eenvoudig dankjewel kan zoveel betekenen.

Belofte
Met het geven van een belofte bedoel ik niet zoiets als, "zeggen dat je X nooit meer doet". Maar denk hierbij aan het geven van bijvoorbeeld bloembollen voor in de tuin, de herfst is bij uitstek de tijd voor een dergelijk cadeautje. Je geeft niet alleen nu iets, maar vooral de belofte aan een tuin vol bloeiende bloemen in het voorjaar.

Belevenis
We worden met zijn alle niet zo zeer gelukkig van materiële zaken, als wel van een beleving. Het geven van een belevenis is dan ook dubbel op geluk. Al is het een wandeling maken door een nieuw gebied, tot het boeken van een ballonvlucht. Het hoeft niet duur te zijn, maar het kan allemaal! Bekijk gerust ook de deals bij jou in de buurt op Groupon, wie weet wat voor leuks je daar vindt. 

Geef en Geniet van het leven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten