woensdag 9 september 2015

Ontslagen Worden: Het Beste Wat Je Kan Overkomen

Hoeveel drukte kinderen toch met zich meebrengen... een hele gezellige drukte die ik niet wil missen, maar wel prettig dat ze alle drie weer naar school gaan. Klets ik direct bij met de moeders op het schoolplein.

Boventallig
You're Fired!
Een bevriende moeder had me voor de vakantie al verteld dat ze "was made redundant" oftewel boventallig, en ontslagen zou worden. Toen ik haar maandag op school sprak, vroeg ik of ze al ander werk had of dat ze nog iets wilde gaan studeren of zo. In haar reactie kwam duidelijk naar voren dat ze zich nog absoluut niet had neerlegt bij het feit dat dit bedrijf haar niets meer te bieden had. Ze hield zich stoer als zijnde een fase waarin ze vakantie had.... maar ze had er duidelijk moeite mee. Ze werkte 20 jaar bij dit bedrijf en ik snap heel goed dat ze er zich sterk mee identificeerde, ja dat het gevoelsmatig een stukje van haarzelf was.

Echter ik had een andere gedachte: ik wilde haar wakker rammelen en roepen dat dit het beste was wat haar was overkomen (in haar carrière).

Misschien maar goed dat ik het niet deed.... ik nam me voor te zoeken naar die dingen die haar kunnen helpen. 

Punten om te herinneren bij ontslag: 
  • Zie het in Perspectief. Het is niet het einde van de wereld, van je leven of zelfs van je carrière - het was slechts een baan.
  • Ga het niet betwisten. Een ontslag kan emoties met zich meebrengen en zelfs nervositeit opleveren, zeker als het gaat over de financiële impact. Echter ga het niet betwisten en laat het los, tenzij je gediscrimineerd of misbruikt bent. Behoud je waardigheid en ga verder naar de volgende uitdaging.
  • Bedenk wat je werkelijk wil. Ontslag is de ultieme kans om goed na te denken hoe je een contributie wil bieden en je talenten wil inzetten om een maximale voldoening te ervaren. Overweeg om eens met een loopbaancoach te spreken of bekijk de mogelijkheden om een training te volgen in een andere discipline. Dit soort investeringen kunnen prijzig zijn, echter ze kunnen ze je op het juiste pad helpen.
Laat je niet limiteren door een ontslag. Er liggen nieuwe (betere) uitdagingen op je te wachten, behoud een open blik en optimisme. Blijf werken aan je eigen succes!


Ik houdt je op de hoogte hoe het de bevriende moeder vergaat. Heb je andere tips die ik niet mag vergeten, geef het door in het opmerkingen veld hieronder.

2 opmerkingen: