maandag 28 september 2015

Train het Denken in Geluk

Voel je je wel eens ongelukkig en is er dan niets meer dat je blij maakt? Je gedachten zijn ondergedompeld in misère en je hele lichaamshouding straalt ongeluk uit?

STOP. Je kunt hier iets aan kunt doen. Je kunt je gedachten trainen om je meer gelukkiger te voelen. Hoe werkt dat dan?

De eerste stap om je gedachten blijer en gelukkiger te laten zijn is het veranderen van je fysieke houding. Ga rechtop staan, schouders naar achter en vooral tover een lach op je gezicht. Onze hersenen registreren de fysieke verandering en neurotransmitters zoals dopamine, endorfine en serotonine worden vrijgegeven, welke een goed gevoel geven. Bepaalde stoffen worden zelfs in anti-antidepressiva gebruikt, echter door te lachen heb je een 100% natuurlijke variant, zonder bijwerkingen. Daarbij is lachen aanstekelijk zodat de mensen om je heen zich ook prettiger zullen voelen en het maakt je zelfs aantrekkelijker! Dus lachen :-)

De tweede stap is moeilijker en vereist dat je accepteert dat je gedachten onafhankelijk zijn van externe factoren. Geluk zit in je gedachten. Bij deze opmerking zijn veel mensen geneigd direct te roepen "hoe kan ik gelukkig zijn als ik mijn baan verlies of heel ziek wordt?" Dit is inderdaad moeilijk te bevatten als je gedachten ongetraind zijn in het "geluksdenken".

Of je denkt dat het kunt of dat het niet kunt, Je hebt Gelijk - Quote - Henry Ford
Begin eerst met kleine stapjes die dagelijks in het leven terug komen. Stel bijvoorbeeld de vraag: "kan ik gelukkig zijn als het buiten regent?" of "kan ik me toch goed voelen als ik die klant niet zo goed te woord heb gestaan?" Door te beginnen met jezelf af te vragen of je gelukkig kunt zijn in dagelijkse kleinere tegenslagen train je je gedachten. Het is niet realistisch direct een grote negatieve impact te gebruiken om "geluksdenken" te trainen. Je zult vooral je zelfvertrouwen in het ontwikkelen van geluksdenken ondermijnen. Je gedachten zijn als een spier die getraind moet worden. 


Of je momenteel wel of niet in staat bent om positieve emoties in gedachten te behouden, ook al zit je in een negatieve situatie, doet niets af aan de conclusie dat de sleutel tot geluk in je eigen gedachten verstopt zit. Het bekent vooral dat je op dit moment nog niet de vaardigheden beschikt om "geluksdenken" te beheersen in welke situatie dan ook. Het is onwaarschijnlijk dat je direct, zoals Gandhi, een gedachte beheersing bezit zodat je in welke situatie dan ook positief blijft. Het is bovenal van belang te geloven dat het mogelijk is dit te bereiken. Heb vertrouwen in jezelf en train je gedachten! 


Heel veel succes en ik hoor graag hoe jij over dit onderwerp denkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten